Városi Tömegközelekedési Múzeum Szentendre – BKV múzeum

Cím: Szentendre, Dózsa György út 3. (HÉV végállomás)
Nyitva: Április 1 – Október 31 között, hétfő kivételével minden nap 10:00-17:00-ig
Jegyár: Felnőtt: 350 Ft, diák és nyugdíjas: 280 Ft
A belépés 6 év alatt ingyenes

A Városi Tömegközlekedési Múzeum 1992 óta fogadja a tömegközlekedési eszközök szerelmeseit.

A szentendrei közlekedési múzeum izgalmas látnivalókat kínál mindazoknak, akik szeretik a régi járműveket.

A múzeumban közel 70 korhűen felújított jármű került kiállításra, mely igazi időutazásra invitálja a látogatókat. A kiállított járművek többsége belülről is megtekinthető. A kiállítás során láthatunk régi HÉV szerelvényeket, villamosokat, trolikat és buszokat egyaránt. A járművekre fel lehet szállni, végig lehet sétálni rajtuk, meg lehet tekinteni, milyen a vezetői fülke, sőt a legtöbb esetben bele is lehet ülni a vezetői székbe. Így igazán interaktívvá válik a kiállítás, a gyermekek legnagyobb örömére.

A múzeum nagyobb része fedett térben, a régi HÉV-kocsiszínben lett kialakítva, így a kiállítás esős időben is remek programként szolgálhat.

A múzeumban öt kiállító terem, egy nagyobb bemutatócsarnok, szabadtéri kiállító terület és egy modellterem is található.

Akik még mélyebben elmerülnének a BKV történetében, azok a kiállított járműveken túl több száz izgalmas fényképet és korabeli dokumentumokat, menetjegyeket is talál a tömegközlekedés történetéről. A múzeumba betérve megismerhetjük, miként vált Budapest világvárosi rangúvá, hogyan fejlődött a főváros és a vidéki nagyvárosok közösségi közlekedése mind infrastruktúra, mind pedig közlekedési eszközök szempontjából.

A kiállított járművek között található az 1887-ben, Grazban készült, immáron több mint 120 éves múltra visszatekintő HARASZTI 4-es pályaszámú BHÉV szerelvény, gőzmozdony, az 1887-ben készült 418-as pályaszámú villamos is. A gyűjteményben megtekinthető a csupán egyetlen egy példányban gyártott BKV-Ikarus 260T trolibusz, valamint a hasonlóan egyedülálló Hungaroplan villamos is.

A múzeumban azok sem fognak unatkozni, akiket főleg a tömegközlekedés technikai háttere foglalkoztat.  A kiállítás során megtekinthetők a pálya- és felsővezeték-építési eszközei, különböző sínrendszerek és jelzőeszközök, járműalkatrészek, valamint a távközlés és az áramellátás műszaki eszközei.

A kiállított gyűjtemény a felnőttek számára kellemes nosztalgikus élményt, a gyermekek számára izgalmas kalandozást ígér.

A múzeumban kis szuvenír bolt is található, valamint az állandó kiállításon túl időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a nagyközönséget.

Érdekesség: A múzeum belépőjegye felnőttek számára éppen egy vonaljegy, míg gyerekeknek és nyugdíjasoknak egy metró szakaszjegy

Szentendre közlekedési múzeum megközelíthetősége

A múzeum közvetlenül a szentendrei HÉV-állomáson található. A bejárat a HÉV-ről leszállva a busz pályaudvaron Budapest irányába visszasétálva, alig 3 percnyi gyalog útra található.

TOP