Szentendre Marcipán Múzeum

Cím: Szentendre, Dumtsa Jenő utca 12.

Nyitva tartás: H-V: 10.00-18.00

Magyarország édességiparának két jeles alakja Szamos Mátyás és Szabó Károly szentendrei munkásságának és műhelyének gyümölcse a mai formában ismert szentendrei Marcipán Múzeum, ahol nem csak varázslatos alkotásokat szemlélhetünk meg, de számos finomságot akár meg is vásárolhatunk.

A Marcipán Múzeum történetéről

A szegény körülmények között nevelkedett szerb fiú, Szamos Mátyás, aki már fiatalkorában is rajongott az édességekért, cukrásztanulónak állt az akkor (1930-as években) igen jó hírnévnek örvendő Auguszt E. József Krisztina körúton található üzletében. Az üzletbe egy dán cukrász is munkába állt, aki megmutatta Mátyásnak, hogy kellő kézügyességgel és szorgalmas gyakorlással a cukor és mandula keverékével összeállított masszából akár rózsákat is lehet formálni.

A cukrász tanonc beleszeretett az új tudományba és addig-addig gyakorolta, míg marcipán rózsák százezreit nem készítette és adta el. A cukrász tanonc közben felcseperedett, felesége és gyerekei lettek, akik szintén megtanulták a marcipán rózsák tökéletesre csiszolt tudományát. Ebből a családi vállalkozásból nőtte ki magát az 1990-es évekre a ma minden magyar által jól ismert Szamos marcipán manufaktúra. Melynek látványműhelye és különleges kreálmányai megtekinthetőek a szentendrei Marcipán Múzeumban.

A Szamos Marcipán édességek többsége Szamos Mátyás receptjei alapján készül. Több tucatnyi forma, szín és meglepetés szolgál a marcipán rajongók legnagyobb örömére.

A Marcipán Múzeum tökéletes családi program. A kiállításon precízen kidolgozott képek, hírességek és mesefigurák elevenednek meg előttünk.
A múzeum látogatása után a földszinten található cukrászdában pedig különleges, ízletes süteményeket is megkóstolhatunk, egy finom kávé, vagy tea kíséretében.

A Múzeum megközelíthetősége

A Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Budapest felől a H5-ös hévvel, vagy autóbusszal is megközelíthető, vagy Esztergom felől, a 11-es számú főúton közlekedő autóbuszokkal a Szentendrei autóbusz állomáson leszállva.

A múzeum a hév- és autóbusz állomástól a városközpont irányába, alig 10 perc sétára található.

TOP